Czy wiecie, że spaghetti rosło kiedyś na drzewach, a jego plantacje powszechnie spotykane były nie tylko we Włoszech, ale również w górzystej Szwajcarii? Być może był nawet taki czas, kiedy Brytyjczycy masowo wrzucali resztki tego makaronu do puszek z pomidorami, licząc na to, że wykiełkują i dadzą początek przydomowej uprawie. To jak – czytacie dalej?
Historia Spaghetti
Spaghetti popularność na całym świecie zdobyło dosyć późno, ponieważ poza Półwyspem Apenińskim zaczęto szeroko stosować ten makaron dopiero po II wojnie światowej. Kiedy jeszcze nie był tak bardzo rozpowszechniony, 1 kwietnia 1957 roku brytyjskie BBC wyemitowało pewien krótki i bardzo intrygujący reportaż w ramach jednego ze swoich programów informacyjnych o nazwie Panorama.
Reportaż ten pokazuje coroczny proces zbiorów spaghetti w szwajcarskiej miejscowości Ticino. Dowiadujemy się z niego, że plantacje w Ticino nie są tak wielkie jak te włoskie i że uprawa spaghetti w Szwajcarii to raczej przydomowa, rodzinna produkcja. W każdym razie ostatnia wiosna miała być wyjątkowo dobra dla lokalnych rolników i po dość łagodnej zimie zbiory były bardzo udane, a farmerzy spodziewali się bardzo dobrego rocznika dla tego makaronu.
Na filmie pokazane jest jak młode dziewczyny z wiklinowymi koszami chodzą od drzewka do drzewka, zbierają spaghetti i układają starannie niteczkę po niteczce. Następnie makaron pozostawiany jest przez jakiś czas na słońcu do wyschnięcia, a dzień zbiorów zakończony jest kolacją, podczas której wszyscy zajadają się lokalnymi daniami ze świeżo zebranym spaghetti.
Wiele osób miało się bardzo dziwić, jak to możliwe, że rosnące na drzewach spaghetti ma tak bardzo regularny kształt i identyczną długość, ale również to zostało wyjaśnione w reportażu – otóż okazuje się, że był to efekt wieloletniej pracy plantatorów i bardzo rygorystycznego procesu wyboru właściwych drzewek.
Program informacyjny o makaronie spaghetti to podobno pierwszy w historii dowcip na Prima Aprilis, który znalazł się w telewizji – i to od razu w poważnym dzienniku. Wiele osób nie spodziewało się, że BBC może z nich zażartować i potraktowało tę informację poważnie. Rozdzwoniły się telefony, a zaciekawieni widzowie pytali gdzie można kupić takie drzewka i czy przyjmą się w ogródkach w Wielkiej Brytanii. BBC kontynuowało dowcip i odpowiadało, że najlepiej zachować kilka makaronów z zakupionej paczki, wrzucić je do puszki z pomidorami i czekać aż wykiełkują.
Czym jest Spaghetti?
Spaghetti to długi, cienki makaron o cylindrycznym kształcie. Tradycyjne włoskie spaghetti produkowane jest z mąki semolina, która otrzymywana jest z pszenicy durum. I tu akurat nie ma żartów, ponieważ od mniej więcej pięćdziesięciu lat jest to regulowane prawem – tak jak proces produkcji wielu innych włoskich specjałów, wędlin, sera, no i oczywiście wina.
Popularne włoskie dania z makaronem spaghetti to np.:
- Spaghetti alla Carbonara
- Spaghetti alla Puttanesca
- Spaghetti Cacio e Pepe
- Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino
A najbardziej znane na świecie alla bolognese, tak naprawdę wcale nie powinno być podawane z makaronem spaghetti. Spaghetti jest zbyt cienkie, żeby utrzymać tak ciężki sos i do ragù alla bolognese najlepiej nadaje się tagliatelle, pappardelle lub fettuccine.
In pasta veritas.