Ciekawostki

Słownik sztućców – czyli krótki kurs savoir-vivre przy stole po skończonym posiłku

Słownik sztućców

Sposób, w jaki odkładacie sztućce może mówić więcej niż słowa. Raczej nie spodziewajcie się, że każdy kelner w każdym barze zna ten język, więc nie jest to zupełnie wiedza podstawowa, bez której lepiej z domu nie wychodzić. Ale można mieć pewność, że jak już kiedyś nadejdzie jakiś ważny dzień, niezwykła sytuacja, którą będziecie chcieli celebrować w posh restauracji, to trochę obciach byłoby nawalić na podstawach odkładania sztućców. Bo kelnerzy (ale głównie Szef Kuchni, bo to głównie jego interesuje) w takich miejscach stają na rzęsach, żeby Wam dogodzić i są naprawdę wyczuleni na najmniejszy gest, żeby mieć pewność, że dopieścili Was odpowiednio do zapłaconego potem rachunku.

PRZERWA Jeszcze jem! Daję sobie chwilę na trawienie, bądź inne czynności

Jeszcze nie skończyłem

DZIĘKUJĘ. Już skończyłem/łam

Skończyłem

NASTĘPNE DANIE POPROSZĘ Wiem, talerz może jeszcze niezupełnie pusty, ale już nie jem

Następne danie poproszę

BYŁO PYSZNIE! Dziękuję, dziękuję, dziękuję!!!

Danie było pyszne

NIE SMAKOWAŁO MI. No przykro mi bardzo, ale muszę to okazać…

Nie smakowało mi

Możesz również polubić…