Przedstawiamy Scamorza, kuzynkę popularnej i znanej Mozzarelli Fior di Latte.
Figura gruszki nie jest zbytnio pożądana wśród ludzi, ale Scamorza nie ma kompleksów i swoją gruszkowatą figurę dumnie prezentuje. Zresztą ten kształt to element historii i jeden z jej atutów… figura niedościgniona, z którą konkurować może chyba jedynie Caciocavallo (ale o tym innym razem). Charakterystyczna gruszka powstaje na etapie dojrzewania – od setek lat Scamorza dojrzewa w pozycji wiszącej, przewiązana sznurkiem. Kto by chciał tak dojrzewać…
Czym jest Scamorza?
Scamorza pochodzi głównie z Apulii i Calabrii, ale produkowana jest też w wielu innych regionach Włoch. Proces produkcyjny podobny jest do Mozzarelli Fior di Latte, czyli tej produkowanej z krowiego mleka. Następnie ser jest przewiązywany sznurkiem i dojrzewa tak przez kilka dni do dwóch tygodni. I w zasadzie to jest główna różnica w stosunku do mozzarelli, która przeznaczona jest do spożycia od razu i nie wymaga okresu dojrzewania.
Scamorza sprawdzi się jako ciekawa alternatywa właściwie we wszystkich przepisach, w których klasycznie używana jest mozzarella (np. jako pewna modyfikacja na klasycznej włoskiej pizzy). Scamorza dostępna jest też w formie wędzonej, a czasem podobnie jak klasyczna mozzarella w postaci di bufala, czyli z bawolego mleka.