Arbuz to dla Włochów owoc szczególny przez wzgląd na swoją kolorystykę, która odpowiada narodowym barwom tego kraju. Może się to wydawać nieistotne i dość naciągane, ale wbrew pozorom w sztuce kulinarnej Półwyspu Apenińskiego takie drobiazgi mają całkiem spore znaczenie i często nawiązuje się do nich w przypadku tradycyjnych włoskich dań. Zastanawialiście się na przykład kiedyś nad kolorystyką takich potraw jak Caprese czy Pizza Margherita?
Historia
W małym miasteczku Villa Lagarina arbuzy miały pojawić się po raz pierwszy mniej więcej w 1920 r. Chwilę po zakończeniu I wojny światowej patriotyzm był bardzo silnie zakorzeniony w społeczeństwie i dlatego owoc w barwach odpowiadających tym, które znajdują się na fladze narodowej bardzo szybko zrobił prawdziwą furorę. Dość spontanicznie, cały ładunek arbuzów został od razu umieszczony w największej, wypełnionej wodą fontannie w mieście, co miało zapewnić im jak najdłuższe zachowanie świeżości.
W dzisiejszych czasach takie zabiegi nie są już konieczne, ale raz do roku, w okresie letnim tradycja ta jest kultywowana. Dzieje się tak w czasie trwającego trzy dni festiwalu arbuza, który organizowany jest w tym miasteczku już od wielu lat. W tym czasie można wziąć udział w dwóch konkursach – jedzenia arbuza na czas albo precyzyjnego zgadywania wagi tych owoców. Ponadto, jak to zwykle w takich sytuacjach bywa, w ramach celebracji można też spróbować lokalnego jedzenia i wina, więc warto rozważyć zajrzenie tutaj podczas kolejnej wycieczki do Włoch.
Za to dla tych, którzy mają ochotę zrobić z arbuza coś pysznego i nietypowego, polecamy naszą dzisiejszą sałatkę z czerwoną cebulą, miętą i serem feta.
Czego potrzeba?
- Pół arbuza
- Ser feta
- Garść listków świeżej mięty
- Czerwona cebula
Jak zrobić sałatkę z arbuza na upalne dni?

- Arbuza musimy najpierw porządnie schłodzić – najlepiej, żeby przeleżał w lodówce przynajmniej kilka godzin.
- Kroimy arbuza w średniej wielkości kosteczki i usuwamy w miarę możliwości wszystkie pestki (ten element całego procesu może okazać się najbardziej czasochłonny)
- Na arbuzie układamy pokrojony w kostkę ser feta, a następnie pokrojoną czerwoną cebulą
- Wszystko posypujemy listkami mięty i polewamy oliwą z oliwek
- Zajadamy bez opamiętania!