Spieszmy się przyrządzać szparagi, tak szybko odchodzą. W Polsce sezon na szparagi kończy się mniej więcej w połowie lipca, zatem jest jeszcze trochę czasu, ale nie ma co czekać, bo jak już znikną to na długie miesiące. I potem znowu trzeba czekać, czekać i czekać…
Dzisiaj mamy zieloną propozycję – ryż ze szparagami, fasolką szparagową i groszkiem. Do tego trochę masła i można zajadać bez opamiętania – jako rewelacyjny dodatek do dania głównego.
Co potrzeba?
- 250g ryżu basmanti
- 200g zielonych szparagów
- 200g zielonego groszku
- 200g zielonej fasolki szparagowej
- Trochę masła – wedle upodobań
- Sól i pieprz
- Łyżeczka cukru
Jak zrobić ryż ze szparagami?
- Szparagi i fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki i razem z groszkiem wrzucamy na około 5 minut do wrzącej, osolonej wody. Warto dodać do wody łyżeczkę cukru – spowoduje, że warzywa nie stracą swojego soczystego, zielonego koloru
- Wyławiamy warzywa do sitka – ale nie wylewamy wody – przyda się jeszcze do risotto. Zmniejszamy grzanie do minimum, a sitko z warzywami umieszczamy na garnku, tak żeby warzywa nam nie wyschły i zachowały temperaturę
- Do garnka wrzucamy ryż i 500 ml wrzątku (tego, który odstawiliśmy przed chwilą i nad którym odpoczywają sobie teraz warzywa
- Gotujemy ryż do czasu aż zmięknie. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby podlewamy wodą z gotowania warzyw
- W momencie kiedy ryż już jest prawie gotowy dodajemy masło, warzywa i przyprawiamy wedle upodobań. Delikatnie mieszamy i gotowe
- Zajadamy bez opamiętania