Przepisy

Ryż z zielonymi warzywami

Ryż z zielonymi warzywami

Spieszmy się przyrządzać szparagi, tak szybko odchodzą. W Polsce sezon na szparagi kończy się mniej więcej w połowie lipca, zatem jest jeszcze trochę czasu, ale nie ma co czekać, bo jak już znikną to na długie miesiące. I potem znowu trzeba czekać, czekać i czekać…

Dzisiaj mamy zieloną propozycję – ryż ze szparagami, fasolką szparagową i groszkiem. Do tego trochę masła i można zajadać bez opamiętania – jako rewelacyjny dodatek do dania głównego.

Co potrzeba?

  • 250g ryżu basmanti
  • 200g zielonych szparagów
  • 200g zielonego groszku
  • 200g zielonej fasolki szparagowej
  • Trochę masła – wedle upodobań
  • Sól i pieprz
  • Łyżeczka cukru

Jak zrobić ryż ze szparagami?

Szparagi
  1. Szparagi i fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki i razem z groszkiem wrzucamy na około 5 minut do wrzącej, osolonej wody. Warto dodać do wody łyżeczkę cukru – spowoduje, że warzywa nie stracą swojego soczystego, zielonego koloru
  2. Wyławiamy warzywa do sitka – ale nie wylewamy wody – przyda się jeszcze do risotto. Zmniejszamy grzanie do minimum, a sitko z warzywami umieszczamy na garnku, tak żeby warzywa nam nie wyschły i zachowały temperaturę
  3. Do garnka wrzucamy ryż i 500 ml wrzątku (tego, który odstawiliśmy przed chwilą i nad którym odpoczywają sobie teraz warzywa
  4. Gotujemy ryż do czasu aż zmięknie. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby podlewamy wodą z gotowania warzyw
  5. W momencie kiedy ryż już jest prawie gotowy dodajemy masło, warzywa i przyprawiamy wedle upodobań. Delikatnie mieszamy i gotowe
  6. Zajadamy bez opamiętania

Możesz również polubić…