W antrejce na ryczce stoją pyry w tytce, a dzisiaj dodatkowo stoi gzik. Czy ktoś wie co to znaczy? Dzisiaj mamy pyry z gzikiem!
Czym są pyry z gzikiem?
Pyry z gzikiem to tradycyjna, regionalna potrawa z Wielkopolski, a nazwa wywodzi się z gwary poznańskiej. Wbrew obiegowej opinii w Poznaniu już się zbyt często nie słyszy regionalnej gwary i nie jest ona powszechnie wykorzystywana, za to jakiś czas temu powstał w niej zbiór felietonów, intrygująco zatytułowany „Blubry Starego Marycha”. To raczej ciekawostka kulturowo-historyczna, ponieważ myślę, że w dzisiejszych czasach mało kto (nawet w Poznaniu) jest w stanie w 100% zrozumieć każde słowo.
Poznań w każdym razie jest dumny ze swojej gwary i dba o to, aby nie została ona zapomniana. Blubry Starego Marycha to jeden z przykładów, ale jest ich więcej. Na dodatek sam Stary Marych (postać całkowicie fikcyjna) dorobił się swojego pomnika w centralnym punkcie miasta!
Historia powstania tego pomnika jest dość ciekawa. Mniej więcej dwadzieścia lat temu w stolicy Wielkopolski ogłoszono plebiscyt „Poznaniak na cokół!”. Z wielu postaci, z których większość miała faktyczny wkład w rozwój miasta, jak między innymi Cyryl Ratajski, czy Edward Raczyński poznaniacy dokonali dość zaskakującego wyboru. Zwycięzcą plebiscytu został właśnie Stary Marych – postać z felietonów, która zasłynęła prawie wyłącznie tym, że posługiwała się gwarą poznańską. Tak zdecydowali sami mieszkańcy!
Pyry z gzikiem to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, ale też danie, które idealnie nadaje się na każdą porę roku i które można bardzo szybko przygotować. Nie ma się co zastanawiać zbyt długo – najlepiej od razu przystąpić do działania!
Czego potrzeba?
- 6-8 średnich ziemniaków
- 250g twarogu
- 200g śmietany 18%
- Pęczek szczypiorku
- Pół białej cebuli
- Sól i pieprz do smaku
Jak zrobić Pyry z gzikiem?
- Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Nie obieramy – gotujemy w mundurkach
- Do miseczki wrzucamy wszystkie pozostałe składniki – twaróg, śmietanę, pokrojoną w kosteczkę cebulę i szczypiorek (trochę szczypiorku zostawiamy do posypania na koniec, już na talerzu).
- Przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy
- Ugotowane ziemniaki przecinamy na połówki, przekładamy na talerze i nakładamy na nie twaróg ze śmietaną.
- Posypujemy szczypiorkiem i zajadamy bez opamiętania!