Przepisy

Pierogi leniwe – smak dzieciństwa

Pierogi leniwe

Pierogi (kluski) leniwe kojarzą mi się tylko z jedną sceną. Gdy miałam 7 lat babcia często odbierała mnie ze szkoły. U niej w domu najczęściej czekały na mnie kluski serowe (tak! Wtedy tak je nazywałam) ze stopionym masełkiem i masą cukru…

Smak klusek, zapach babcinej kuchni, dźwięk starej lodówki i taboret. I stół, który miał szufladę na sztućce, półka nad stołem, kalendarz na ścianie i tykający zegar. I cisza, w której babcia wpatrywała się we mnie ciesząc wzrok zadowoloną buzią wypełnioną po brzegi pysznościami, które przygotowała.

Tego miejsca już nie ma, babci sił już brak, ale smak w buzi ciągle ten sam.

No ale do rzeczy.

Czego potrzeba (4 porcje)?

  • ok 250g mąki pszennej
  • 500 g twarogu (jak zabraknie, to śmiało dodawajcie jogurt naturalny; przetestowane)
  • 1 jajko
  • sól

Jak zrobić kluski leniwe?

Przepis na Pierogi leniwe
  1. Ser z jajkiem i szczyptą soli ugniatamy aż straci grudki. Ser możemy też przetrzeć przez sitko
  2. Dodajemy mąkę i mieszamy aż do połączenia składników
  3. Dzielimy na dwie kule i wałkujemy
  4. Wycinamy paseczki i wrzucamy do gotującej się wody
  5. Gotujemy kilkanaście sekund aż do wypłynięcia
  6. Bułkę tartą smażymy przez chwilę na maśle
  7. Przekładamy pierogi na talerze, posypujemy cukrem i polewamy masłem z bułką tartą
  8. Zajadamy bez opamiętania!

Smacznego!

Możesz również polubić…