Właściwa obróbka termiczna to podstawa zdrowej i smacznej kuchni. Dlatego dobrze jest zakupić wysokiej jakości wyposażenie do gotowania i smażenia. Sprawdź, w co się zaopatrzyć, by móc przyrządzać potrawy tak, jak lubisz.
Dwa solidne materiały do kuchni
Materiał, z którego zostały wykonane garnki lub naczynia, ma duży wpływ na to, jak przebiega przygotowywanie posiłków. Patelnie granitowe i żeliwne charakteryzują się wysoką jakością i wytrzymałością, więc są chętnie wybierane przez klientów. Jednak istnieją między nimi pewne różnice, które wpływają na sposób, w jaki powinno się z nich korzystać. Dobrze jest dopasować najlepszą opcję do swojej kuchni, by cieszyć się w niej wygodą gotowania i funkcjonalnością swoich sprzętów.
Materiał odporny na uszkodzenia
Warto dobrać garnki do stylu gotowania i rodzaju potraw, które się zwykle przyrządza. Jeśli lubi się szybko przygotowywać proste dania bez dużej ilości tłuszczu, to świetnym wyborem będą patelnie granitowe. Ich powłoka jest odporna na różnego rodzaju uszkodzenia, które mogłyby powstać przez kontakt z łyżkami. Wytrzymały materiał, z którego zostały wykonane, zapewniają długoletnie użytkowanie bez widocznych zniszczeń.
Smażenie bez przypalania
Szybkie przyrządzanie dań to często narażanie patelni na przypalenia. Jednak modele granitowe wytrzymują nagłe wzrosty temperatur i ostry ogień. Dużą wygodę zapewnia również to, że można stosować ten rodzaj naczynia w połączeniu z indukcją czy płytą ceramiczną. Wygoda w trakcie smażenia jest zauważalna i dla wielu osób będzie to właściwy wybór. Ciekawy zestaw różnych modeli można znaleźć na stronie radochygospochy.pl.
Trwałość i wysoka jakość
Jednak wytrzymałość nie jest domeną jedynie granitowych garnków. Patelnie żeliwne również są trwałe i dobrze sprawują się przez lata intensywnego użytkowania. Są one estetyczne i świetnie sprawdzają się przy długim duszeniu. Można je stosować do różnego rodzaju posiłków i produktów. Jest to na pewno dobry wybór dla osób, które lubią gotować i przygotowywać potrawy z kuchni polskiej i nie tylko.
Wok nie tylko dla pasjonatów kuchni Dalekiego Wschodu
Ciekawym rodzajem wyposażenia kuchni, które sprawdza się przy azjatyckich, ale i nie tylko, daniach to wok. To wyjątkowa odmiana patelni żeliwnej, która długo trzyma wysoką temperaturę. Nadaje się do obróbki mięsa, jak i warzyw. Miłośnicy przepisów jednogarnkowych zdecydowanie docenią zalety tego modelu.
Niezbędny sprzęt do Twojej kuchni
Oba rodzaje patelni są niezwykle przydatne i mają wiele zalet. Granitowe będą idealnym sprzętem do kuchni osób lubiących zdrowe posiłki, bez dużej ilości tłuszczu, a także tych, które cenią sobie krótkie ich przygotowywanie. Żeliwne propozycje mogą przyjmować różne formy, ale niezależnie od nich, nadają się do długotrwałego duszenia. Obie te opcje świetnie się uzupełniają.
Zobacz najlepsze oferty
Ten, kto chce mieć dobrze zaopatrzoną kuchnię, nie powinien ograniczać się w doborze sprzętu o różnym zastosowaniu. Jeśli chcesz się przekonać, który rodzaj wyposażenia najbardziej odpowiada Twoim potrzebom, sprawdź propozycje od sklepu Radochy Gospochy.