Przepisy

Negroni – włoski drink, który wymyślono we Florencji w czasie pandemii grypy hiszpanki

Negroni

Negroni. Nie chcielibyście zobaczyć włoskiego mafioso popijającego ten wspaniały, włoski napój bogów. Dlaczego? Ponieważ prawdopodobnie zapowiadałoby to śmierć.

Historia Negroni

W kultowej serii trzech filmów o włoskiej mafii, stworzonych przez Francisa Forda Coppolę, pomarańcze pojawiają się w różnej postaci dokładnie dwadzieścia dwa razy. Innym często przewijającym się w „Ojcu Chrzestnym” motywem jest oczywiście śmierć, a najciekawsze jest to, że te dwa wątki bardzo często występują razem – pomarańcze i śmierć.

Wielbiciele słynnej trylogii dokładnie to przeanalizowali i doszli do wniosku, że tak naprawdę, to pomarańcze w większości przypadków zapowiadają sceny, w których ktoś umrze. Przypadek? Sam reżyser twierdził, że nie miał z tym nic wspólnego.

Okazało się, że jednak niezupełnie było to zrządzenie przypadku, bowiem ekipa filmowa celowo posługiwała się pomarańczami, aby wprowadzić trochę kolorowego kontrast do scen, które w przeciwnym przypadku byłyby bardzo ponure. Ot takie proste wytłumaczenie.

Nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić Was na drinka – dzisiaj podajemy negroni, które swoją drogą po raz pierwszy zostało podane hrabiemu Negroniemu we Florencji w 1919 roku, czyli dokładnie wtedy, kiedy Europa opanowana była przez pandemię grypy hiszpanki.

Na zdrowie!

Czego potrzeba (1 porcja)?

  • 30 ml Campari
  • 30 ml ginu
  • 30 ml słodkiego, czerwonego wermutu
  • Plaster pomarańczy
  • Lód

Przepis na Negroni

Przepis na Negroni
  1. Szklankę wypełniamy lodem do 3/4 wysokości
  2. Dolewamy wszystkie składniki i mieszamy
  3. Plaster pomarańczy przekrajamy na dwie połówki i wrzucamy do środka albo przystrajamy nimi szklankę
  4. Pijemy bez opamiętania

Możesz również polubić…