Przepisy

Murzynek – smak dzieciństwa!

Murzynek przepis

Dzisiaj podróż w czasie i ponadczasowy murzynek, mój smak dzieciństwa. Przeglądałem ostatnio jakąś starą książkę i wypadł z niej przepis, zapisany ręką mojej babci. Kiedyś robiła nam te murzynki przy każdej okazji, a po tej kartce widać, że pomagała jej nie jeden raz.

Swoją drogą było coś romantycznego w takim notowaniu i przekazywaniu sobie przepisów, które potem pieczołowicie przechowywało się w książkach kucharskich. Poniżej znajdziecie przepis w wersji oryginalnej – tak jak zapisała go sobie moja babcia (z dwoma uzupełnieniami).

Czego potrzeba?

  • 1 kostka tłuszczu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • Cukier waniliowy
  • 4 żółtka + pianka z białek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Bakalie

Jak zrobić murzynka?

Murzynek
  1. Masło, cukier, kakao i cukier waniliowy, bakalie włożyć do garnka, gotować aż rozpuszczą się składniki
  2. Odlać 1/2 szklanki płynu i odstawić
  3. Resztę przestudzić i do chłodnego płynu dodawać mąkę, proszek i kolejno po jednym żółtku (mieszając)
  4. Dodać na końcu piankę z białek
  5. Piec 35-40 minut
  6. Ciasto polać odstawioną wcześniej polewą kakaową

Możesz również polubić…