Przepisy

Kofta wołowa w curry

Kofta wołowa w curry przepis

Kofta wołowa w curry – przepis na szybkie i aromatyczne danie – do zrobienia w 20-30 minut. U nas z daniami tego typu jest tylko jeden problem – nikt poza mną nie lubi pikantnych potraw i każda śladowa ilość papryczki chilli potrawę dyskwalifikuje. W związku z tym mam dwie możliwości – nie dodawać papryczek i zajadać z całą rodziną albo wrzucić papryczki i zjeść wszystko samemu. Tym razem postawiłem na tę drugą opcję:)

Co potrzeba?

  • 4 pomidory
  • 2-3 łyżki passaty pomidorowej
  • Jogurt naturalny
  • Kawałek imbiru (ok. 30g)
  • 2 dymki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 1 papryczka chilli
  • Pęczek pietruszki lub kolendry (albo inne świeże zioła)
  • Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić koftę wołową w curry?

Kofta wołowa w curry
  1. Pomidory miksujemy w blenderze
  2. Dodajemy passatę pomidorową, obrany imbir, dymki, mód, pastę curry i papryczkę chilli, przyprawiamy solą i pieprzem i znowu miksujemy
  3. Powstały sos przelewamy na patelnię i dodajemy kofty wołowe. Wszystko razem podgrzewamy i przez kilka minut gotujemy jeszcze całość na małym ogniu
  4. Przekładamy do miseczek, dodajemy trochę jogurtu naturalnego i posypujemy świeżymi ziołami
  5. Zajadamy bez opamiętania!

Możesz również polubić…