Kofta wołowa w curry – przepis na szybkie i aromatyczne danie – do zrobienia w 20-30 minut. U nas z daniami tego typu jest tylko jeden problem – nikt poza mną nie lubi pikantnych potraw i każda śladowa ilość papryczki chilli potrawę dyskwalifikuje. W związku z tym mam dwie możliwości – nie dodawać papryczek i zajadać z całą rodziną albo wrzucić papryczki i zjeść wszystko samemu. Tym razem postawiłem na tę drugą opcję:)
Co potrzeba?
- 4 pomidory
- 2-3 łyżki passaty pomidorowej
- Jogurt naturalny
- Kawałek imbiru (ok. 30g)
- 2 dymki
- 1 łyżeczka miodu
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki pasty curry
- 1 papryczka chilli
- Pęczek pietruszki lub kolendry (albo inne świeże zioła)
- Sól i pieprz do smaku
Jak zrobić koftę wołową w curry?

- Pomidory miksujemy w blenderze
- Dodajemy passatę pomidorową, obrany imbir, dymki, mód, pastę curry i papryczkę chilli, przyprawiamy solą i pieprzem i znowu miksujemy
- Powstały sos przelewamy na patelnię i dodajemy kofty wołowe. Wszystko razem podgrzewamy i przez kilka minut gotujemy jeszcze całość na małym ogniu
- Przekładamy do miseczek, dodajemy trochę jogurtu naturalnego i posypujemy świeżymi ziołami
- Zajadamy bez opamiętania!