Ciekawostki

Jakie są mało znane przyprawy świata, które warto wypróbować i zachwycić gości?

Majeranek, bazylia czy oregano to przyprawy, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Znamy ich smak i wiemy, z czym najlepiej je połączyć. Wciąż jest jednak sporo produktów, które nie są tak popularne, dlatego opisaliśmy dla Ciebie kilka propozycji. Ich smak i właściwości odmienią Twoje gotowanie! Co to za dodatki?

Papryka wędzona

Papryka słodka czy ostra należą do podstawowych przypraw, ale ta wersja to zupełnie inny wymiar. Przyprawa ma wyraźny, wędzony aromat oraz słodkawy smak, który genialnie podkręca smak dań. Papryka wędzona jest w związku z tym bardzo uniwersalna i można stosować ją do wielu potraw:

  • grillowanych,
  • duszonych,
  • pieczonych,
  • gotowanych.

Świetnie nadaje się też do serów, sałatek czy grzanek. Sklep Smaczne Podróże oferuje tę przyprawę w ekologicznym wariancie BIO.

Kamień winny

Teraz coś dla łasuchów! Jeśli kochasz słodycze z całego świata, musisz poznać bliżej kamień winny. To produkt uboczny procesu fermentacji winogron. Występuje w formie białego proszku i najczęściej wykorzystywany jest w cukiernictwie. Ta mało znana przyprawa może pełnić wiele funkcji:

  • zastąpić proszę do pieczenia,
  • zwiększyć objętość białek,
  • zahamować krystalizację cukru.

Jeśli często przyrządzasz desery, szczególnie bezy czy suflety, warto zaopatrzyć się w tę przyprawę!

Proszek bananowy

Szukasz sposobu na urozmaicenie smaku jogurtu lub twarożku bez dodawania cukru? Sięgnij po proszek bananowy! To żółty proszek o intensywnym zapachu i smaku tych pysznych owoców. Można wykorzystywać go na wiele sposobów:

  • przygotowując dania dla niemowląt (kaszki, przeciery),
  • dodając go do koktajli,
  • podkręcając smak owsianek i deserów,
  • dekorując wypieki.

Zainteresował Cię ten produkt? Proszek bananowy z upraw ekologicznych i słodycze z całego świata znajdziesz w sklepie Smaczne Podróże.

Płatki drożdżowe

Ten produkt mógł już wpaść Ci w oko. Płatki drożdżowe to nic innego jak nieaktywna forma powszechnie znanych drożdży i cenne źródło witamin, białka i składników mineralnych. Do czego można wykorzystać płatki drożdżowe? Sprawdzą się one jako:

  • posypka do ziemniaków czy sałatek,
  • zagęszczacz do zup i sosów,
  • alternatywa dla sera,
  • alternatywa dla soli na kanapkach.

W każdej roli ta przyprawa sprawdzi się świetnie, głównie dzięki swojemu delikatnemu smakowi i delikatnej strukturze. Warto mieć płatki drożdżowe w swojej kuchni, ponieważ nie tylko podkręcają smak potraw, ale też wspomagają zachowanie dobrego zdrowia.

Inulina z korzenia cykorii

Na koniec zostawiliśmy prawdziwy hit. Inulina to wielocukier, znany także jako błonnik z korzenia cykorii. To niskokaloryczna i lekko słodka przyprawa, stosowana jako zamiennik cukru i tłuszczu. Inulinę można dodawać do wypieków, sprawdzi się jako substancja żelująca do galaretek czy zagęstnik do zup lub sosów. Ma wiele interesujących właściwości, między innymi może zwiększać uczucie sytości po posiłku. Jak widzisz, inulinę warto poznać bliżej i stosować w swojej kuchni!

Mamy nadzieję, że przyprawy świata, które dla Ciebie wybraliśmy, okazały się interesujące. Jesteśmy ciekawi, która z nich najlepiej pasuje do Twojego stylu życia!

Możesz również polubić…