Raz to u nas główny bohater, innym razem statysta, ale bardzo ważny w swojej roli! A całkiem niedawno przedmiot dużego sporu producenta sera z twórcami Mody na Sukces, bo Ridż, czy ktoś z niesmakiem pożałował, że nie kupił Parmigiano Reggiano, tylko Grana Padano
My uwielbiamy oba, ale dziś na piedestale kładę właśnie Grana Padano.
O Grana Padano
Grana Padano to w wolnym tłumaczeniu ziarno padańskie. Ten ser o ziarnistej strukturze pochodzący z Niziny Padańskiej północnych Włoch (tak samo jak jego daleki kuzyn Mascarpone) jest jednym z najbardziej znanych serów włoskich dojrzewających, a jego produkcja sięga XII w.
W 1955r ser uzyskał znak jakości DOP (Denominazione di Origine Protetta) – taki znak na opakowaniu gwarantuje, że ser, który kupiliście jest autentyczny, produkowany wg oryginalnej receptury i pochodzi z regionu Padania.
Jak go rozpoznać? Wyglądem bardzo zbliżony do Parmigiano Reggiano (znanym jako parmezan) i często jest z nim mylony. Różnice występują głównie na etapie produkcji; organoleptycznie – Grana Padano jest wyczuwalnie delikatniejszy w smaku.
Mówią, że na deskę przekąsek do wina lepiej położyć parmezan, a do gotowania użyć Grana Padano. Oba sery uświetniają smak wielu potraw, ale też sprawdzają się do podjadania na zimno. Zatem to kwestia indywidualnego gustu i smaku!