Ciekawostki

Gorgonzola – romantyczna historia

Ser gorgonzola

Przedstawiamy ser gorgonzola – jak zwykle trochę z innej strony. Istnieją dwie najpopularniejsze historie, dotyczące okoliczności powstania tego niebieskiego sera pleśniowego.

Według pierwszej legendy, gorgonzola została wymyślona przez lokalnego rolnika, który jednego wieczoru zapatrzył się na spadające gwiazdy i był tak zaabsorbowany, że zaniedbał swoje obowiązki w serowarni. Następnego poranka zorientował się, że ser spleśniał i pojawiły się na nim charakterystyczne niebieskie żyły.

Druga legenda wspomina o uczniu mleczarskim, który miał doglądać produkcji serów, ale zamiast tego wymknął się na spotkanie z ukochaną dziewczyną. Po powrocie zorientował się, że ser spleśniał, ale tak bał się konsekwencji, że postanowił ten fakt ukryć – i zmieszał „spleśniałą” partię sera ze świeżą partią i powstały kręgi sera, które na pierwszy rzut oka wyglądały tak jak powinny. Dopiero po kilku miesiącach, kiedy ser dojrzał wszystko wyszło na jaw – bo w całej zmieszanej partii rozwinęła się charakterystyczna niebieska pleśń.

Prawdopodobnie obie te historie są nieprawdziwe, ale prawdziwa historia Gorgonzoli i tak jest dosyć ciekawa.

Historia gorgonzoli

Drzewo genealogiczne sera Gorgonzola nie jest do końca znane, ale najprawdopodobniej ser podobny do obecnej Gorgonzoli produkowano we Włoszech już w czasach starożytnych i znany był pod nazwą „stracchino”. Stracco po włosku oznacza zmęczony – a nazwa odnosiła się do uciążliwego i męczącego procesu wypasania krów na alpejskich terenach – kiedyś mleko pochodziło z terenów alpejskich, ponieważ na tych terenach produkowany był ser – i tak po prostu było najłatwiej. Teraz logistyczne możliwości są zupełnie inne niż w starożytności, ale ograniczenie dotyczące pochodzenia mleka krowiego ciągle obowiązują – co zresztą typowe jest dla większości serów włoskich.

A nazwa? Nazwa sera pochodzi od miasta Gorgonzola, które obecnie stanowi przedmieścia Mediolanu. Raz do roku – we wrześniu – w Gorgonzoli mieszkańcy obchodzą święto tego wspaniałego sera pleśniowego. Jest to czas, kiedy na rynkach można próbować różnych odmian tego sera, pochodzących od producentów z całego regionu. Włosi tak już mają – na Sycylii raz do roku obchodzone jest święto sera ricotta, a w Mediolanie obchodzi się święto gorgonzoli.

gorgonzola

I na koniec ciekawostka dotycząca samego procesu produkcji. Dojrzewanie nie trwa bardzo długo – bo około 50 dni dla sera łagodnego (dolce) i 80 dni dla sera ostrego (piccante). Do wytworzenia jednego 12 kg kręgu sera potrzeba około 100 litrów mleka – to znaczy, że z jednego litra mleka powstaje około 120g sera! Roczna produkcja to około 55 milionów kilogramów, z czego 35 milionów sprzedawane jest w samych Włoszech!! Oznacza to, że na każdego Włocha przypada rocznie prawie pół kilograma (choć pewnie nie do końca, bo część zjadana jest przez turystów we Włoszech). A

Gorgonzola to też całkiem niezły biznes – przychody producentów sięgają miliarda euro rocznie!!

Możesz również polubić…