Przepisy

Choriatiki, czyli jedyna prawdziwa sałatka grecka – pięć żelaznych zasad!

Przepis na Choriatiki

Sałatkę grecką można zamówić w wielu restauracjach na całym świecie, ale niestety przeważnie nie ma ona wiele wspólnego z tą prawdziwą, której wspomnienie wiele osób przywozi z wakacyjnych wypraw. Jakie są najczęściej popełniane błędy w przygotowaniu choriatiki? Pięć najważniejszych zasad, które często nie są przestrzegane opisujemy poniżej.

Pięć zasad

  1. W sałatce greckiej nie ma miejsca na sałatę. Nie ma jej tam i tyle!
  2. Sałata nie jest wymieszana przed podaniem, a ser feta nie jest pokrojony na kawałki, ale umieszczony w całości na wierzchu.
  3. Pomidory i ogórki pokrojone są w dość spore kawałki. Sałatka grecka jest co do zasady potrawą bardzo prostą i przygotowywana jest na szybko, więc nie ma tu raczej miejsca na drobną i równą kosteczkę.
  4. Oliwki wrzucane są do sałatki w całości, a nie pokrojone w plasterki
  5. Do choriatiki nie dodajemy żadnego dressingu – składniki polewamy najczęściej tylko oliwą z oliwek, choć niektórzy dodają też octu winnego.

Czego potrzeba (2 porcje)?

  • 3 pomidory
  • Pół czerwonej cebuli
  • 1 zielony ogórek
  • Garść oliwek
  • Dwa plastry sera feta
  • Suszone oregano

Przepis na Choriatiki

Choriatiki
  1. Na talerzu dla każdej osoby układamy kolejno pokrojone w dość spore kawałki pomidory, ogórek pokrojony w dość grube plasterki i czerwoną cebulę.
  2. Dorzucamy oliwki, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano
  3. Na wierzchu umieszczamy plaster sera feta, ponownie polewamy oliwą i posypujemy oregano
  4. Zajadamy bez opamiętania!

Możesz również polubić…